Dubai és az Emirátusok

Kutyák, macskák bevitele Dubaj-ba és az Egyesült Arab Emirátusokba

A Perzsa-öböl az új nyugat! Nagyon sokan költöznek négylábú családtagjaikkal az Egyesült Arab Emirátusokba, leginkább Dubajba és Abu Dhabiba.


Kutyák, macskák vagy más állatok Emirátusokba való költöztetésénél figyelembe kell venni egy nagyon fontos szempontot. Az Emirátusokban viszonylag új divat az állattartás, ezért törvényileg túlszabályozott és viszonylag drága is állatot tartani. Az engedélyek is drágák.

Jellemzően bérelt lakásokban élnek a külföldiek, fontos, hogy az ingatlan tulajdonosának engedélyeznie kell az állattartást. Az országba minden állat bevitele import engedélyhez kötött. Állatjóléti szempontból nagyon kérjük, még a kivitel előtt gondolják át, hogy kedvencük bírni fogja-e az extrém meleg éghajlatot!  A lakások és házak légkondicionáltak, de az utcák és parkok nem.

Fontos megemlíteni azt is, hogy némely állatfaj és kutyafajta bevitelét tiltják a törvények és ez alól sajnos nincsen kivétel. Kisállatok szempontjából említésre méltó, hogy mini-malacot nem lehet bevinni az Emirátusokba, a tiltott kutyafajták körét pedig 2017 márciusában bővítették 3 új kutyafajtával: Rottweiler, Boxer, és Dobermann.  A már korábban is érvényben lévő tiltás alá esnek: a Pit Bull-ok, Amerikai Stafforshire terrierek, a farkas hibridek, a Tosa Inu-k, a Brazil- és Argentin Mastiff-ok. Az összes említett kutyafajta keverékére is érvényes a tiltás.

Fontos korlátozás továbbá, hogy az Emirátusokba egy utas a repülőn poggyászként nem vihet magával állatot, csak a cargo  forgalomban! Ez alól kizárólag a vakvezető és a minősített segítő kutyák képeznek kivételt. Nem érdemes megpróbálni a repülőtéren felkönyörögni a kutyát, mert biztosan nem fog sikerülni.

A Magyarországra jelenleg közvetlenül repülő légitársaságok (WizzAir, Emirates) közül kizárólag az Emirates szállít állatokat, de átszállással több más légitársaság is szóba jöhet.

Az Emirátusokba való állatutaztatás nem egy egyszerű feladat! A szabályok nagyon gyakran változtatnak. Feltétlenül javasolt egy szakember vagy szállításban tapasztalt személy segítsége.  Mi nagyon szívesen segítünk a tanácsadástól a teljes körű ügyintézésig mindenben!

Az Arab Öbölbe már rengeteg állatot szállítottunk, ez a Budapest Vet Cargo egyik fő “szakterülete”. Kollégánk, Emőke, 7 évig élt az Öbölben, ez a mi ismerős terepünk!